• Alles over Wonen
  • Huis Kopen of Huren?
  • De Beste Makelaar
  • Hypotheek
  • Woningaanbod

Immoweb.nl

Alles over Huis Hypotheek Geld en Verzekering

  • Home
  • Hypotheek
  • Geldzaken
  • Verzekering
  • Verhuizen
  • Huizenmarkt
  • Wonen
  • Overheid
Je bent hier: Home / Verzekering / Woonhuisverzekering of opstalverzekering

Woonhuisverzekering of opstalverzekering

De woonhuisverzekering of opstalverzekering (in de volksmond ook wel brandverzekering genoemd), is de verzekering waarmee je schade aan of verlies van je huis kunt dekken. Als je een eigen huis hebt, doe je er natuurlijk goed aan om dat kostbare bezit te verzekeren. Je kunt beter een relatief kleine premie betalen en goed verzekerd zijn, dan het risico te lopen ooit je huis geheel of gedeeltelijk te verliezen door bijvoorbeeld brand, storm of blikseminslag. Maar hoe bepaal je nou voor hoeveel je je huis moet verzekeren? En wat betekent opstal, herbouwwaarde en onderverzekering nou precies?

Herbouwwaarde vaststellen voor de woonhuisverzekering

Bij de meeste hypotheken is een opstalverzekering verplicht omdat het huis onderpand is voor de hypothecaire lening. Dat betekent dus dat een opstalverzekering niet alleen verstandig is, maar dat je er waarschijnlijk ook niet onder uit kunt. ‘Opstal’ betekent het huis plus alles wat daaraan vastzit en niet zonder schade kan worden weggehaald, zoals bijvoorbeeld een schuur, tuinmuur of inbouwkasten.

De woonhuisverzekering of opstalverzekering wordt niet afgesloten tegen de marktwaarde, maar tegen het bedrag dat je nodig zou hebben om bij schade aan of verlies van je woning, je huis op hetzelfde stuk grond weer te herbouwen, in dezelfde staat als het was, maar wel volgens de huidige eisen en normen. Natuurlijk kun je zelf die waarde nogal moeilijk inschatten. Daarom kun je om deze herbouwwaarde te bepalen, gebruik maken van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars.

Voorkom onderverzekering

Ondanks dat deze waardemeter wel geaccepteerd wordt, maken de meeste verzekeraars echter liever gebruik van een eigen herbouwwaardemeter omdat ze zo makkelijker een goed beeld kunnen krijgen van de verzekeren woning en het daaraanverbonden risico.

Om de herbouwwaarde van je huis te berekenen wordt gebruik gemaakt van een formule op basis van verschillende factoren zoals het type woning (vrijstaand huis, hoekwoning of rijtjeshuis), de kwaliteit van de woning, de inhoud ervan en de locatie.

Juist omdat iedere verzekeringsmaatschappij een eigen meter hanteert, komen er verschillende waarden en dus premies uit en daarom is het zinvol om bij verschillende maatschappijen een offerte op te vragen.

Door het kiezen voor een verzekeringsmaatschappij met eigen herbouwwaardemeter voorkom je het risico op onderverzekering omdat daar dan garantie voor wordt gegeven. Als je gebruik maakt van een eigen opgave kan het gebeuren dat de herbouwwaarde hoger is dan de verzekerde waarde en in dat geval wordt er ook naar verhouding uitgekeerd. Dit geldt ook voor kleine schades.

Als je er dus voor kiest een eigen waarde te gebruiken, is dat een risico om in de gaten te houden. Verder is zeker aan te raden om voor de meest uitgebreide dekking te kiezen zodat alle schade gedekt is, ook bijvoorbeeld waterschade en glasschade.

Taxatie herbouwwaarde monument

Wanneer u eigenaar bent van een monumentaal pand of een ander bijzonder huis, zal de verzekeraar geen genoegen nemen met het invullen van de herbouwwaardemeter. Het risico is voor de verzekeraar namelijk niet met behulp van de herbouwwaardemeter vast te stellen vanwege de ouderdom, exclusiviteit en schaarsheid van de gebruikte materialen. Men zal eisen dat de waarde wordt bepaald door een gespecialiseerde taxateur.

Kijk voor een taxateur die gespecialiseerd is in de taxatie van de herbouwwaarde van uw monument of bijzondere object eens op de website van de TaxatieSpecialist.

Regelmatig controleren en de woonhuisverzekering aanpassen

Omdat waarden van huizen en grond continu veranderen, zoals veranderende bouwkosten, personeelskosten e.d. onder invloed van fluctuaties in de economie, is het heel belangrijk om regelmatig te kijken of de herbouwwaarde van je huis veranderd is. De meeste verzekeringsmaatschappijen zullen je hier jaarlijks wel aan helpen herinneren en vaak kun je met hun hulp de nieuwe waarden berekenen. Zo ben je altijd zeker dat je woonhuisverzekering of opstalverzekering prima in orde is.

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Immoweb op Facebook

Immoweb op Facebook

Sponsored Links

Aanbevolen Pagina

Alles over Wonen