Minder snel dan de afgelopen jaren vinden hypotheken hun weg naar cliënten. Dat is niet zo vreemd, want door de crisis is het veel lastiger geworden om een hypotheek af te sluiten. Bovendien zorgt de onzekerheid over de hypotheekrente aftrek nog eens voor extra twijfel bij potentiële huizenkopers. Om een huis te kunnen bekostigen hebben de meeste mensen echter nog steeds een hypotheek nodig. Door de nieuwe regels omtrent lenen, hypotheken en woningfinanciering zijn veel moderne hypotheekvarianten niet meer van toepassing. Maar nog wel de annuïteitenhypotheek.
Zo kan een hypotheek niet meer voor de volle 100 procent aflossingsvrij zijn. Om in aanmerking te blijven komen voor de aftrek van uw hypotheekrente, dient u de hypotheek per maand een klein stukje af te lossen. Alleen dan mag u de betaalde rente in aftrek brengen op uw inkomsten. De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm die daar bijzonder voor geschikt is. Opmerkelijk genoeg is de annuïteitenhypotheek een van de oudste hypotheekvarianten.
Annuïteitenhypotheek, wat is dat?
De annuïteitenhypotheek mag dus beschouwd worden als een oudere hypotheek, die bij huizenkopers steeds bekender en geliefder wordt. Er wordt steeds vaker gekozen voor deze hypotheekvariant. Het belangrijkste kenmerk aan de hypotheek is dat de totale bruto maandlasten steeds gelijk blijven. Maandelijks moet een bedrag aan aflossing en rente worden betaald.
De rente vormt de winst voor de bank en zal worden berekend over het hypotheekbedrag dat nog openstaat. Aan het begin zal het bedrag voor de rente hoger uitvallen dan wat er betaald dient te worden voor aflossing. Later in de looptijd van de hypotheek zal dat niet meer het geval zijn. Aan het eind van de looptijd is er vrijwel geen restschuld meer en zult u dan ook minder aan rente hoeven te betalen. De annuïteitenhypotheek is een prettige hypotheek, die niet voor niks al jaren wordt afgesloten.
Hypotheekrente
Starters kiezen tegenwoordig weer steeds vaker voor deze vorm van hypotheek. Vooral omdat zij in de toekomst meer geld zullen gaan verdienen. Want hoewel de bruto maandlasten langere tijd gelijk blijven, zullen de netto maandlasten wel gaan stijgen. Het inkomen groeit dus mee met de hypotheek. Deze stijging komt doordat de belasting nog altijd fiscaal aftrekbaar is.
Dit kan echter niet met het bedrag voor aflossing. Het aflossingsbedrag zal wel gaan toenemen, maar het bedrag voor rente zal minder worden. In het begin betaal je netto gezien dus minder dan aan het eind van de looptijd. Voor starters met een salaris dat daarop aansluit, is het daarom een prima optie.
Voordelen van een annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek wordt na al die jaren niet voor niks nog vaak afgesloten. Voornamelijk de lage maandlasten aan het begin van de hypotheek vormen een groot voordeel. Bovendien biedt de annuïteitenhypotheek ook nog een alternatief voor een hypotheek met vermogensopbouw.
Erg handig voor mensen die al wat ouder zijn of die met gezondheidsproblemen te maken hebben. Daarnaast is de hypotheek flexibel als het gaat om verhuizing of overstappen. Wel is het jammer dat het fiscale voordeel in de loop van de hypotheek zal dalen. Netto gezien zullen de maandlasten dan ook hoger worden.
Conclusie
Steeds nieuwere vormen van hypotheken verschijnen bij banken en hypotheekverstrekkers. Hiermee spelen ze handig in op de alsmaar groeiende vraag naar passende hypotheken. De meeste mensen willen namelijk een eigen woning kopen, aan de hand van een hypotheek. De annuïteitenhypotheek is erg voordelig.
Maar er zijn nog meer goede hypotheekvormen. Oriëntatie op de hypotheekmarkt kan je dan ook helpen. Via het internet is allerlei informatie over hypotheken te vinden. Zo kunt u rustig een en ander met elkaar vergelijken. Een adviseur kan natuurlijk ook helpen. Dan bent u er nog zekerder van dat u de beste keuze hebt gemaakt.
Geef een reactie