• Alles over Wonen
  • Huis Kopen of Huren?
  • De Beste Makelaar
  • Hypotheek
  • Woningaanbod

Immoweb.nl

Alles over Huis Hypotheek Geld en Verzekering

  • Home
  • Hypotheek
  • Geldzaken
  • Verzekering
  • Verhuizen
  • Huizenmarkt
  • Wonen
  • Overheid
Je bent hier: Home / Overheid / Wat doet de notaris bij de koop van een huis?

Wat doet de notaris bij de koop van een huis?

01/11/2014 door Eric Suiker Reageer

Wanneer u een huis of appartement gaat kopen, zult u merken dat de vraagprijzen van deze woningen bijna altijd “k.k.” ofwel “kosten koper” zijn. U dient dus rekening te houden met verschillende extra kosten, bovenop de afgesproken prijs. Een niet onbelangrijke kostenpost is die van de notaris. In de wet is vastgelegd dat de overdracht van een onroerende zaak alleen maar via de notaris kan verlopen. U kunt dus niet zomaar uw huis verkopen zonder tussenkomst van de notaris.

Hij speelt bijna altijd een dubbele rol bij de aankoop van een woning. In eerste instantie is hij altijd betrokken bij de overdrachtsovereenkomst, de zogenaamde Akte van Levering. En daarnaast is hij ook nog verantwoordelijk voor het opstellen van de hypotheekakte. Wilt u graag meer duidelijkheid over de rol van de notaris bij de aankoop van een huis, appartement of ander vastgoed? Lees dan snel verder, want we vertellen er u in dit artikel graag alles over.

Belangrijke controles door de notaris

In eerste instantie heeft de notaris vooral een controlerende rol. Hij zal bijvoorbeeld controleren of de inhoud van de akte van levering overeenstemt met de voorwaarden die werden vastgelegd in de door u met de verkoper afgesloten koopakte. Wanneer dit is gebeurd, zal er vervolgens een extra controle worden uitgevoerd om vast te stellen of het vastgoed van uw keuze daadwerkelijk eigendom is van de verkoper of niet.

Deze controle vindt plaats aan de hand van de eigendomsakte. Is deze onverhoopt niet voorhanden? Geen probleem, in dat geval gaat de notaris de eigendom controleren bij het kadaster. Wanneer deze verschillende controles geen problemen aan het licht brengen, zal de notaris uiteindelijk overgaan tot het opmaken van de akte van levering.

Voordat de overeenkomst door de verkopende en kopende partij kan worden ondertekend zal er ook nog een identiteitscontrole worden uitgevoerd. Op het ogenblik van de ondertekening dienen alle partijen dan ook steeds in het bezit te zijn van hun legitimatiebewijs.

Het opstellen van de hypotheekakte

In 99 procent van de gevallen waarin er vastgoed wordt aangekocht, is er sprake van een hypothecaire lening. Omdat het een krediet betreft waar een behoorlijk bedrag en dus ook een aanzienlijk risico aan verbonden zijn, dient de kredietnemer rekening te houden met strengere bepalingen, waaronder het laten opmaken van een hypotheekakte door de notaris.

U dient er rekening mee te houden dat de inhoud van de hypotheekakte steeds wordt ingeschreven in de openbare registers van het kadaster. Wanneer alles is afgerond zal de notaris een afschrift van de hypotheekakte, voorzien van de zogenaamde notarisverklaring, aan zowel de kredietverstrekker als de koper ter beschikking stellen.

Afhandeling van kosten

Naast bovenstaande dient een notaris zich ook bezig te houden met de afrekening van de verschillende kosten die gepaard gaan met de aankoop van vastgoed. Het gaat daarbij met name om de overdrachtsbelasting en de makelaarskosten, maar ook de kadastrale kosten en de verrekening van de jaarlijkse lasten wordt door de notaris gedaan.

Op deze manier kunt u er als koper steeds zeker van zijn dat u aan alle wettelijke verplichtingen en kosten heeft voldaan, waardoor er zich geen onaangename verrassingen meer voor kunnen doen.

Is het vergelijken van notariskosten interessant?

Nu we weten wat een notaris precies voor ons kan betekenen bij de aankoop van vastgoed is het belangrijk om even stil te blijven staan bij de kostprijs die in rekening wordt gebracht. Het is namelijk algemeen bekend dat de diensten die door een notaris worden aangeboden alles behalve goedkoop zijn, in tegendeel.

Veel mensen denken echter tot op de dag van vandaag dat de prijs van een notaris is vastgesteld, maar dat is niet het geval. Binnen bepaalde grenzen beschikt de notaris helemaal zelf over de mogelijkheid om te bepalen welke kosten er precies in rekening worden gebracht. Indien u kosten wenst te besparen is het dan ook beslist interessant om de tarieven bij verschillende notarissen met elkaar te vergelijken.

Meer weten over het werk van de notaris? Kijk op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

 

Onderwerp: Overheid Tags: Notaris

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Immoweb op Facebook

Immoweb op Facebook

Sponsored Links

Aanbevolen Pagina

Alles over Wonen

Copyright © 2021 · Metro Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in