Vier aannemers hebben samen met woonstichting Centrada uit Lelystad een plan op tafel gelegd om, met behulp van een zogenaamde hervulbare hypotheek, de verpaupering in de oude wijken van Lelystad tegen te gaan.
De aannemers in kwestie hebben in opdracht van Centrada een uitgewoond rijtjeshuis in de oudste wijk van Lelystad omgetoverd tot een heuse nul-op-de-meterwoning. Deze woning zal dienst gaan doen als modelwoning en moet voor de geïnteresseerden een duidelijk beeld scheppen van wat een doorgedreven renovatie precies voor hun woning kan betekenen.
Uiteraard is het vooral een zo optimaal mogelijke duurzaamheid van het pand in kwestie, die in het vooruitzicht wordt gesteld. Hierdoor kunnen de bewoners van de woningen direct beginnen met besparen op hun energierekening.
Speciaal gericht op lage inkomens
Tijdens de renovatiewerkzaamheden wordt in het bijzonder rekening gehouden met het beschikbare budget van de inwoners in de wijk. In de Zuiderzeewijk wonen namelijk relatief veel gezinnen die over een erg laag inkomen beschikken. Vanwege dat beperkte inkomen, is er door aannemers, waar mogelijk, gekozen voor goedkope materialen en toepassingen. Op deze manier kon het prijskaartje zo beperkt mogelijk worden gehouden terwijl tegelijkertijd toch een zo optimaal mogelijk resultaat kon worden behaald.
Hervulbare Hypotheek is een financiering in stappen
Wie geïnteresseerd is in een dergelijke voordelige renovatie, dient rekening te houden met een kostprijs van ongeveer 50.000 euro. Dat bedrag zou gefinancierd moeten kunnen worden door middel van de zogenaamde hervulbare hypotheek. Kenmerkend voor deze kredietvorm is dat de financiering in stappen plaatsvindt. Er wordt een maximale leencapaciteit afgesproken, die vervolgens in delen wordt toegekend.
Met andere woorden, het volgende deel van de financiering (en dus ook van de renovatie) kan pas verkregen worden wanneer het vorige deel is afgelost / voltooid. Deze manier van werken maakt het mogelijk om de financiering voor een complete renovatie, in stappen toe te kennen zonder dat er telkens een nieuwe lening voor moet worden aangevraagd.
Dubbel verdienen
Tjeerd de Boer, directeur van Schutte Bouw & Ontwikkeling, geeft tot slot aan dat huiseigenaren door deze manier van werken, op meerdere manieren kunnen besparen. Niet alleen besparen ze namelijk op de kosten van de renovatie op zich, daarnaast kan een optimale duurzaamheid de jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit aanzienlijk verlagen. Zo blijft, mede door de hervulbare hypotheek, een eigen huis bezitten ook voor lage inkomens perfect mogelijk.
Geef een reactie